Festival Future Port Prague 10. – 11. září 2019

Laboratorně vypěstované maso ze zvířecích buněk či nutriční projekt pro miliardu hladovějících. Festival Future Port Prague odkrývá budoucnost potravin, kde si i vegetariáni budou moci dopřát hovězí steak. A xPORT Business Accelerator VŠE bude u toho. Díky tomu budou studenti s průkazem ISIC mít vstup na festival ZDARMA!

Dlouhodobě udržitelná výroba chutnějšího a zdravějšího masa bez nutnosti chovat a porážet zvířata – to jsou cíle společností New Age Meats, jejíž zakladatel Brian Spears je jedním z řečníků letošního ročníku Future Port Prague, největšího mezinárodního futuristického festivalu moderních technologií v srdci Evropy. Podobný přístup zaujímá i Vitor Espírito Santo ze společnosti JUST, která si od laboratorně vypěstovaného masa slibuje také odstranění environmentálních a etických otázek spojených s konzumací a porážkou zvířat.

Future Port Prague nabídne na letošním třetím ročníku ve dnech 10. – 11. září 2019 návštěvníkům hned několik kontorverzních témat vyvolávajících bouřlivé diskuze, mezi které patří právě například maso vypěstované ze zvířecích buňkách v laboratoři a budoucnost potravin a stravování. Součástí bohatého programu budeme i my, xPORT Business Accelerator VŠE, a na našem stánku budete moci prodiskutovat vše, co se týká zakládání startupů.

Denně je na světě poraženo 160 milionů zvířat ke konzumaci. Přibližně 70 miliard hospodářských zvířat je každý rok chováno pro potraviny. Počet prasat chovaných na maso ve Spojených státech je 110 milionů; v Evropě 300 milionů a v Číně 680 milionů. Navíc je globální produkce masa zodpovědná za více emisí skleníkových plynů než všechny vlaky, auta a letadla na světě dohromady.

“Jakmile se maso pěstované z kmenových buněk stane běžně dostupné, obrátí to masný průmysl úplně naruby. Pro současný způsob jeho produkce už nebude žádný důvod. A to nejen z hlediska etiky kvůli zabíjení zvířat, ale i čistě ekonomicky a ekologicky – na uměle vypěstované maso nepotřebujete žádná antibiotika, ušetříte polovinu energie, 5x méně vody, 100x méně půdy, a ještě vyprodukujete 10x méně skleníkových plynů,” říká Martin Holečko, zakladatel Future Port Prague.

Budoucnost potravin na Future Port Prague se dotkne těchto témat:

  • Čím maso vypěstované z kmenových buněk mění svět a kdy se tak stane
  • Jak lze díky technologiím produkovat maso bez zabíjení zvířat
  • Udržitelná produkce potravin díky novým technologiím v zemědělství
  • Aeroponie – metoda pěstování rostlin pomocí vzduchu a aerosolu
  • Potraviny vyrobené z hmyzu
  • 3D tisk potravin
  • Roboti připravující pokrmy a nápoje
  • Vertikální farmaření
  • Stravování ve vesmíru
  • Program Feed a Billion, který chce zajistit stravování miliardě hladovějících

Umělé maso z laboratoří na trh

Mezi špičkové odborníky v oblasti rozvoje výroby umělého masa patří Vitor Espírito Santo, biomedicínský inženýr s více než 10letou zkušeností v oblasti výzkumu kmenových buněk, biomedicíny a regenerativní medicíny. Vitor se objeví na konferenční části Future Port Prague společně s kuchařem, který umělé maso přímo před zraky účastníků připraví. Viktor své zkušenosti sbíral po celém světě, například v Portugalsku, Japonsku či USA. Letos v květnu se stal ředitelem tzv. buněčného zemědělství ve firmě JUST, která se zabývá rozvojem udržitelných potravin pomocí nových technologií. Cílem části firmy pod Vitorovým vedením je chutné a současně i cenově dostupné maso pro všechny, vypěstované ve velkých nerezových tancích, podobných těm v pivovarech. První dodávky do vybraných restaurací v Asii chtějí dodat už letos.

Ve stejné oblasti působí i Brian Spears, další osobnost letošního ročníku Future Port Prague. Brian je chemický inženýr s 12letou zkušeností v oboru, a především spoluzakladatel a ředitel firmy New Age Meats, která se také věnuje výrobě masa ze zvířecích buněk v laboratoři. Jako vůbec první produkt této firmy byly vepřové klobásy, které pocházely z buněk prasete Jessie.

Jak udržitelně nasytit miliardu potřebných

Mezi další hosty Future Port Prague, kteří budou hovořit na téma budoucnosti potravin, patří Tony Hunter. Tony je futurista a konzultant v oblasti AgriFood Tech, čili exponenciálních technologií v zemědělství, které podle něj nabízí obrovskou příležitost vyřešit problémy udržitelnosti a nasycení rostoucí globální populace. Otevírá oči potravinářským společnostem a dělá vše pro to, abychom jednoho dne měli důvod potravinářskému průmyslu poděkovat, ne odsuzovat.

Se závažným tématem sociologických důsledků hladovění a návrhem možného řešení díky novým technologiím vystoupí také Ambuj „AJ“ Jain – zakladatel organizace Feed a Billion. Ta už od roku 2016 po celém světě poskytla více než čtyři miliony jídel těm, kteří to potřebují ve formě nutričně bohatých shaků vytvořených z lokálních potravin pomocí revoluční technologie společnosti Blendhub. Tento nutriční program vznikl poté, co byl Ambuj svědkem devastujícího důsledku hladu, která rodiny v chudých oblastech Indie dohání až k prodeji dětí, které se nedokážou samy nakrmit. Feed a Billion se tak zaměřuje na prevenci obchodování s lidmi tím, že dětem v těchto oblastech ve školách poskytuje každodenní vyváženou výživu. Ambuj se svou misí vystupuje na pódiích po celém světě, včetně TedX a prestižní konference Abundance 360.

Sledujte akci: www.futureportprague.com | facebook.com/futureportprague/ | twitter.com/FuturePortPRG,   #FPP19